ISI چیست؟ چگونه یک مجله ISI فهرست می‌شود؟

چگونه یک مجله ISI فهرست می‌شود؟ موسسه اطلاعات علمی: بانک اطلاعات ISI مرکزی برای فهرست کردن و پوشش جامع مهمترين مجلات علمی منتشره در دنيا به منظور تبادل اطلاعات ميان پژوهشگران مختلف می باشد. شمار مجلات ISI ثابت نيست. يک مجله ممکن است در يک زمان، از مجلات ISI محسوب شود، اما به دليل کاهش بار علمي، بعداً از ليست مجلات ISI کنار گذاشته شود. در حال حاضر بيش از ۱۶۰۰۰ مجله، در ليست ISI قرار دارند.

از جمله مواردی که در ارزيابی مجله مورد توجه قرار دارد اين است که عنوان مقالات، چکيده و کلمات کليدی بايد به زبان انگليسی باشد همچنين توصيه می شود که منابع نيز به زبان انگليسی نوشته شوند.

چگونه یک مجله ISI فهرست می‌شود؟اگر چه اطلاعات علمی مهم به تمامی زبان‌ها به چاپ می‌رسد اما موارد ذکر شده بايد به زبان انگليسی باشد تا تحت داوری و ارزيابی ISI قرار گيرد زيرا ارزيابی‌کنندگان مجلات علمی درISI نمی توانند عناوين و منابع بکاررفته در مقالات را به زبان انگليسی ترجمه کنند.

داوری علمی و تخصصی مقالات چاپ شده در مجله توسط داوران نام آشنای علمی از جمله عمده ترين موارد مورد توجه ارزيابی کنندگان می باشد که گويای اعتبار و غنای علمی مجله است.

ضريب تاثير يا درجه تاثير يا Impact factor چيست؟

اين عامل همه ساله توسط ISI برمبنای ارجاعات به هر يک از مجلات علمی آن محاسبه می شود و نتيجه در گزارشات ارجاع مجله ياJournal Citation Reports يا به اختصار JCR ، منتشر می شود. اين ضريب، نه برای مقاله يا نويسنده، بلکه برای مجله محاسبه می‌شود.

محاسبه برمبنای يک دوره سه ساله صورت می‌گيرد. مثلاً اگر در سال ۸۴ جمعا ۴۰ ارجاع به يک مجله صورت گرفته باشد و در آن مجله در سال ۸۲ تعداد ۲۶ مقاله و در سال ۸۳ تعداد ۲۴ مقاله چاپ شده باشد، ضريب ارجاع آن مجله، از تقسيم ۴۰ بر ۵۰ به دست می آيد که ۸/۰است. يعنی به طور متوسط، هر مقاله آن نشريه ۸/۰ مرتبه مورد استناد مقالات ديگر قرار گرفته است.

ISI بودن يک مجله را چگونه تعيين کنيم؟

بهترين راه، مراجعه به سايت هايی نظير تامسون است. زيرا همچنان که گفته شد، هم تعداد مجلات زياد است و هم ISI محسوب شدن يک مجله ممکن است هميشگی نباشد. هر نشريه با هر امتياز علمی در کشور چاپ شود

اگر ضريب تأثيرش صفر باشد، در اين پايگاه قرار نمی‌گيرد. متأسفانه، در حال حاضر تمامی نشريات ايرانی دارای ضريب تأثير صفر بوده و جايی در اين پايگاه ندارند. آدرس سامانه تامسون به صورت

http://ip-science.thomsonreuters.com می باشد.

معيار اصلی ورود مجلات به نمايه های سه‌گانه ISI چيست؟

بر اساس قانون تجمع گارفيلد متون هسته برای تمامی رشته های علمی بيش از 1000 مجله نيست. همچنين مطالعه ای از سوی گارفيلد بر روی پايگاه اطلاعاتی اِس.سی.آی (Science Citation Index) نشان داده است که 75% ارجاعات در کمتر از 1000 عنوان مجله شناسايی شدند.
حال اگر لازم نباشد که يک نمايه استنادی چند رشته ای جامع بيشتر از چندهزار مجله را پوشش دهد، اين مجلات را چگونه بايد برگزيد؟

هر چند برخی شائبه تاثير پذيری اين امر از سياست و … را مطرح می‌کنند ولی نظر ISI Thomson چيز ديگری است. يعنی هزينه- کارآيی. گارفيلد خود می گويد: چون مساله پوشش، وجهی عملا اقتصادی دارد، معيار برای آنچه انتخاب می شود، هزينه-کارايی است. هدف هزينه – کارآمدی يک نمايه به حداقل رسانيدن هزينه در ازای شناسايی يک مدرک مفيد و به حداکثر رسانيدن احتمال دستيابی به يک مدرک مفيد منتشره است. يک نمايه هزينه- کارآمد بايد پوشش دهی خود را تا حد امکان محدود به آن مدارکی نمايد که ممکن است افراد مفيدشان بدانند.

چگونه یک مجله ISI فهرست می‌شود؟ به زبان ساده ISI Thomson مجلاتی را نمايه می کند که احتمال استناد به آنها بيشتر باشد. ولی چه شاخصی می‌تواند صلاحيت ورود ديگر مجلات به جمع مجلات منبع ISI Thomson را تاييد کند. جواب بسيار ساده است: فراوانی استناد به مجلات در منابعی که پيشتر در اين نمايه وارد شده‌اند. اگر دانشگاه‌ها می‌خواهند مجلات خود را در نمايه‌های سه گانه ISI Thomson وارد کنند، علاوه بر رعايت ضوابط عمومی مانند وضعيت نشر، کيفيت مقالات، ترکيب سردبيری و تحريريه و … بايد در جستجوی راهکارهايی باشند که به مجلات آنها از سوی مجلات منبع ISI Thomson، استناد شود.

[yasr_visitor_votes readonly="false"]

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *