بررسی جامع انواع مختلف روان درمانی در علم روان شناسی

انواع مختلف روان درمانی

انواع مختلف روان درمانی: روان درمانی نوعی درمان است که هدف آن کمک به حل مسائل ذهنی یا عاطفی است. انواع مختلفی از روان درمانی از جمله CBT ،DBT، EMDR، مواجهه درمانی، میان فردی، مبتنی بر ذهنیت سازی، روان درمانی پویشی، درمان از طریق حیوانات (پت تراپی)، متمرکز بر هیجانات، خانواده درمانی، گروه درمانی، ذهن آگاهی، هنر درمانی، بازی درمانی موجود است.

روان درمانی یا گفتار درمانی، شامل صحبت فردی با یک درمانگر آموزش دیده (روان شناس، مشاور، روان درمانگر) است که می تواند به او کمک کند تا احساسات و رفتارهای خاصی را درک کند.

روان درمانی می تواند به افراد کمک کند تا با آموزش مهارت های مقابله ای یا با تلاش برای حذف آنها با این مسائل مقابله کنند.

این مقاله مروری بر انواع مختلف رواندرمانی های موجود ارائه می دهد.

1.  رویکرد درمان شناختی-رفتاری  Cognitive Behavioral Therapy:

یک درمانگر از درمان شناختی-رفتاری (CBT) برای بررسی رابطه بین رفتار و افکار، احساسات یا هر دو استفاده می کند.

یک درمانگر CBT با یک فرد برای کشف الگوهای فکری ناسالم کار خواهد کرد. درمانگر با فرد بحث خواهد کرد که چگونه این الگوها ممکن است باعث رفتارها و باورهای خود ویرانگر شوند.

درمانگر و مراجع با هم می توانند روی ایجاد روش های سازنده تفکر کار کنند. این تغییرات می تواند چشم انداز سالم تر و مثبت تری ارائه دهد و به فرد کمک کند تا رفتارها و باورهای خود را تغییر دهد.

اتحاد ملی سلامت روان (NAMI) نشان می دهد که درمان شناختی-رفتاری  Cognitive Behavioral Therapy یک درمان موثر برای انواع اختلالات است، از جمله:

اختلالات اضطرابی

افسردگی

اختلال دوقطبی

اختلالات اشتها (اختلالات خوردن)

روان‌گسیختگی

اختلالات مرتبط با تروما

2.  رفتاردرمانی دیالکتیکی (DBT) :

رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) مشابه CBT است. با این حال،DBT  بیشتر بر تنظیم احساسات، توجه و پذیرش افکار و احساسات ناراحت کننده تمرکز می کند.

یک درمانگر از رفتاردرمانی دیالکتیکی (DBT) برای کمک به فرد برای یافتن تعادل بین تغییر و پذیرش استفاده می کند. با استفاده از DBT، یک درمانگر می‌تواند مهارت‌های جدیدی مانند روش‌های جدید برای کنار آمدن با یک موقعیت و شیوه‌های ذهن آگاهی را به فرد بیاموزد.

روان درمانگران اولین بار رفتاردرمانی دیالکتیکی (DBT) را برای درمان افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی (BPD) که افکار خودکشی را تجربه می کردند، توسعه دادند.

مقاله‌ای در The Mental Health Clinician نشان می‌دهد که رفتاردرمانی دیالکتیکی (DBT) مراقبت‌های پزشکی و داروها را تا ۹۰٪ منبع قابل اعتماد کاهش داده است.

پیشگیری از خودکشی

اگر فردی را می شناسید که در معرض خطر فوری آسیب رساندن به خود، خودکشی یا آسیب رساندن به شخص دیگری است:

سوال سخت را بپرسید: “آیا به خودکشی فکر می کنید؟”

بدون قضاوت به حرف فرد گوش دهید.

تا رسیدن کمک حرفه ای در کنار فرد بمانید.

سعی کنید هر گونه سلاح، دارو یا سایر اشیاء بالقوه مضر را بردارید.

درمانگران در حال حاضر از رفتاردرمانی دیالکتیکی (DBT) برای درمان چندین بیماری مختلف با اثرات قابل توجه و طولانی مدت استفاده می کنند. این شرایط عبارتند از:

اختلالات اشتها (اختلالات خوردن)

اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)

اختلالات مصرف مواد

اختلالات خلقی

3.  حساسیت‌زدایی از طریق حرکت چشم و پردازش مجدد   Eye movement desensitization and reprocessing EMDR))

درمان حساسیت زدایی از طریق حرکت چشم و پردازش مجدد (EMDR) تکنیکی است که درمانگران عمدتاً برای درمان افراد مبتلا به PTSD استفاده می کنند.

EMDR  شامل یادآوری یک رویداد آسیب زا در حین انجام حرکات چشمی خاص است

هدف EMDR جایگزینی واکنش‌های نامطلوب به خاطرات دردناک با پاسخ‌های کمتر یا مثبت است.

مزایای EMDR همچنان بحث‌برانگیز است و مروری بر مطالعات سال 2016، منبع معتبر قادر به شناسایی بخشی از درمان مفید نبود. یک نتیجه گیری این بود که مزایای آن از قرار گرفتن فرد در معرض ضربه به جای حرکت چشم ناشی می شود.

4.  تکنیک مواجهه درمانی

مواجهه درمانی نوعی از CBT است. مقاله‌ای در پژوهش رفتار و منبع مورد اعتماد به درمان اشاره می‌کند که درمانگران با موفقیت از مواجهه درمانی برای درمان افراد مبتلا به اختلالات ترس و اضطراب استفاده کرده‌اند.

درمانگران ممکن است از مواجهه درمانی برای کمک به درمان استفاده کنند:

اختلال وسواس اجباری (OCD)

PTSD

فوبیاها

فردی که تحت مواجهه درمانی قرار می گیرد، با درمانگر خود کار می کند تا بفهمد چه چیزی باعث اضطراب او می شود. فرد پس از قرار گرفتن در معرض این محرک ها روش هایی را برای اجتناب از رفتارهای تشریفاتی یا اضطراب یاد می گیرد.

سپس درمانگر فرد را در محیطی کنترل شده در معرض محرک های خود قرار می دهد تا این روش ها را عملی کند.

5. درمان بین فردی (IPT)

هدف درمان بین فردی کمک به فرد بر روی روابط خود با دیگران است. به گفته منبع معتبر NAMIT، درمانگران اغلب از درمان بین فردی برای درمان افسردگی استفاده می کنند.

در طول درمان بین فردی، درمانگر تعاملات اجتماعی فرد را ارزیابی می کند و به آنها کمک می کند تا الگوهای منفی را متوجه شوند. سپس درمانگر می تواند به فرد کمک کند تا راه های درک و تعامل مثبت با دیگران را بیاموزد

6. درمان مبتنی بر ذهنیت سازی (MBT) یا منتالیزیشن

بر اساس منبع معتبر روانشناسی و روان درمانی، درمان مبتنی بر ذهنیت (MBT)سازی یک درمان موثر برای درمان BPD است.

 MBT شامل تکنیکی به نام ذهنی سازی است. این درمان به افراد مبتلا به BPD کمک می کند تا افکار و احساسات خود و دیگران را متوجه و درک کنند

هدف اصلی آن این است که به یک فرد مبتلا به BPD احساس خود را بدهد و به او کمک کند با افراد دیگر ارتباط برقرار کند.

7.روان درمانی پویشی

هدف درمان روان پویشی کمک به فرد برای مبارزه با الگوهای رفتاری منفی است که از تجربیات گذشته ناشی می شود.

این شکل از درمان شامل فردی می‌شود که آزادانه در پاسخ به سؤالات درمانگر صحبت می‌کند، که به درمانگر اجازه می‌دهد تا الگوهای رفتار و تفکر را شناسایی کند.

زمانی که فرد بفهمد که چگونه تجربیات رفتارها و احساسات غیرمفید ایجاد کرده اند، می توانند یاد بگیرند که بر آنها غلبه کنند.

یک مقاله در سال 2018 نشان می دهد که درمان روان پویشی در درمان اختلالات افسردگی منبع مطمئن، BPD و اضطراب موفق است. با این حال، درمانگران از این تکنیک برای درمان طیف وسیعی از مسائل و مشکلات سلامت روان و اختلالات شخصیت استفاده می کنند

روانکاوی نوعی درمان روان پویشی شدیدتر است. طبق گفته انجمن روانپزشکی آمریکا، جلسات درمانی معمولاً سه بار یا بیشتر در هفته انجام می شود.

8. درمان به کمک حیوانات (پت تراپی)

درمان به کمک حیوانات (پت تراپی) شامل گذراندن زمان با یک حیوان خانگی درمانی آموزش دیده است. یک حیوان خانگی درمانی می تواند به کاهش اضطراب فرد کمک کند و همچنین به افراد مبتلا به PTSD کمک کند.

برخی از بیمارستان‌ها، خانه‌های سالمندان و سایر امکانات پزشکی از حیوانات خانگی درمانی برای ارائه حمایت یا آسایش استفاده می‌کنند.

 NAMI نشان می دهد که سگ های درمانی به ویژه برای بیماران مبتلا به سرطان، بیماری قلبی یا اختلالات سلامت روان مفید هستند.

در مقاله‌ای در Frontiers in Psychology Trusted Source، محققان استفاده از درمان با کمک حیوانات (پت تراپی) را در کنار موسیقی درمانی، یک محیط غنی‌شده و سایر درمان‌های حمایتی توصیه می‌کنند تا استرس و آسیب را برای افراد بستری در بیمارستان که ممکن است نیاز به بستری یا انزوا اجباری داشته باشند، به حداقل برسانند.

9. درمان متمرکز بر هیجان (Emotional focused therapy)

درمان متمرکز بر هیجان (EFT) بر ایجاد آگاهی از احساسات و تنظیم و حل آنها تمرکز دارد (EFT) .افراد را تشویق می کند تا به جای سرکوب احساسات، روی احساسات خود کار کنند.

بر اساس یک مقاله معتبر در سال 2018، درمان متمرکز بر هیجان (EFT) می تواند موارد زیر را درمان کند:

افسردگی

ضربه

اضطراب اجتماعی

مشکلات بین فردی

اختلالات اشتها

مسائل رابطه

10. خانواده درمانی

خانواده درمانی شامل کار با یک واحد خانواده برای کمک به یک فرد در خانواده برای حل مسائل خاص است. خانواده درمانگران به خانواده کمک می کنند تا الگوهای رفتار منفی را که ممکن است باعث مشکلات اساسی شود، درک کنند و روی آن کار کنند.

مقاله‌ای در مجله بین‌المللی تحقیقات محیطی و منبع معتبر سلامت عمومی بیان می‌کند که خانواده درمانی می‌تواند به خانواده‌هایی با نوجوانانی که مشکلات سلامت روانی را تجربه می‌کنند کمک کند.

این نوع درمان همچنین می تواند به افراد مبتلا به موارد زیر کمک کند:

اختلالات سوء مصرف مواد

اختلالات اشتها

مشکلات رفتاری

اضطراب

OCD

مسائل پزشکی

11. گروه درمانی

گروه درمانی به افرادی که مشکلات مشابهی را تجربه می کنند این امکان را می دهد که به عنوان یک گروه برای حل آنها به یکدیگر بپیوندند. در گروه درمانی، یک درمانگر بحث را رهبری می کند و افراد می توانند نظرات و تجربیات شخصی خود را بیان کنند یا به اشتراک بگذارند.

گروه درمانی به فرد کمک می کند تا ببیند تنها نیست و به افراد فرصتی می دهد تا از یکدیگر حمایت کنند.

با این حال، یک نقطه ضعف گروه درمانی این است که یک فرد به اندازه یک موقعیت درمانی یک به یک مورد توجه یک به یک قرار نمی گیرد.

گروه درمانی نیز کمتر محرمانه است، به این معنی که برخی از افراد ممکن است تمایلی به به اشتراک گذاشتن تجربیات خود نداشته باشند.

با توجه به انجمن روان درمانی گروهی آمریکا، گروه درمانی می تواند برای افراد با مسائل و مشکلات زیر مفید باشد:

مسائل روابط بین فردی

مسائل رفتاری، یادگیری یا خانوادگی در کودکان و نوجوانان

مسائل پزشکی

مسائل پیری

افسردگی

اضطراب

مشکل در بهبودی از دست دادن

ضربه

مسائل مربوط به سبک زندگی

اعتیاد

اختلالات شخصیتی

12. درمان مبتنی بر ذهن آگاهی  (MBCT) 

ذهن آگاهی تمرین حضور در لحظه است. هدف ذهن آگاهی تشویق فرد به مشاهده و پذیرش مسائل همانطور که هستند و بدون قضاوت است.

یک مطالعه در سال 2015 نشان داد که درمان مبتنی بر ذهن آگاهی به کاهش اضطراب و افسردگی در افرادی که مبتلا به سرطان هستند کمک می کند. با این حال، محققان نشان می دهند که مزایای این درمان ممکن است طولانی مدت نباشد.

مطالعه دیگری نشان داد که مداخلات مبتنی بر ذهن آگاهی برای افرادی که دارای موارد زیر هستند مفید است:

افسردگی

روان‌گسیختگی

فشار

اضطراب

درد

مدیتیشن می تواند بخش بزرگی از تمرین ذهن آگاهی باشد.

13. هنر درمانی خلاق(Art therapy) 

هنر درمانی خلاق با هدف درگیر کردن ذهن از طریق روش های مختلف خلاقیت است. هنر درمانی خلاق به افراد این امکان را می دهد که احساسات خود را از طریق رسانه های مختلف مانند هنر، رقص، موسیقی یا شعر بیان کنند.

طبق گفته انجمن هنر درمانی آمریکا، هنردرمانگران از این جلسات برای موارد زیر استفاده می کنند:

بهبود عملکرد شناختی و حرکتی

افزایش عزت نفس و خودآگاهی

تقویت عاطفی

ایجاد مهارت های اجتماعی

حل تعارضات و پریشانی

14. بازی درمانی

متخصصان استفاده می کنند بازی درمانی به کودکان کمک می کند تا در مورد افکار و احساسات خود صحبت کنند. بازی درمانگران فضایی را برای کودک فراهم می کنند که در آن احساس امنیت و مراقبت کند.

کودکان در بازی درمانی ممکن است احساسات یا تجربیات خود را از طریق نحوه بازی خود نشان دهند. این نوع درمان به کودک این امکان را می دهد که با مشکلات رفتاری، استرس یا ضربه در محیطی امن مقابله کند.

یک مطالعه موردی در سال 2019 نشان داد که چگونه بازی درمانی می تواند تأثیر درمانی بر کودکان داشته باشد.

خلاصه

انواع مختلفی از درمان برای فردی که می‌خواهد برای حل مشکلات خاص کمک کند، وجود دارد.

انواع خاصی از درمان ممکن است برای برخی از شرایط نسبت به سایرین موثرتر باشد.

مهم است که به یاد داشته باشید آنچه برای یک فرد موثر است ممکن است برای دیگری موثر نباشد، بنابراین انتخاب بهترین شکل درمانی برای یک فرد یک انتخاب شخصی است.

اگر فردی مطمئن نیست که کدام نوع درمان برای او مناسب تر است، باید با پزشک یا ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی صحبت کند.

لطفا جهت دریافت خدمات روان شناسی و مشاوره با شماره 09010134684 تماس حاصل فرمایید.

[yasr_visitor_votes readonly="false"]

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *